Tuesday, November 3, 2020

PROPER DIET

                     PROPER DIET

 It occupies a prominent place in the human body. It is said  'as you eat so you become'. Quality of food affects our physical, mental as well as  spiritual level. More and more sattvik diets as  sprouts, salads, fruits, juices, dry fruits, should be included in  diet.  These are the great sources of vitamins, minerals and enzymes. Cooking destroys the nutritional quality of all foods. Sugar and salt should be limited or avoided because raw diet naturally covers all our daily requirement. Higher sugar intake increases our diseases and weight. We should increase protein and fat in our diet.  Protein gives-growth, energy, reconstruction and heat to the body. A low sugar diet and high protein and fat will reduce our hunger and food intake. Pulses, vegetable fat, nuts and seeds are good sources of protein. We require carbohydrate as an fuel and energy for body but it's excessive intake reduces metabolic function and creates obesity, heart disease, cholesterol, dental plaque and cavities. White flour, white pasta, white rice should be avoided from our  daily diet. Eating salt also raises the amount of sodium in our blood and reduces the ability of kidney to filtrate. High blood pressure, risk of stroke, heart failure, osteoporosis, headache, insomnia are the only result of too much salt intake. Our essential salt can be fulfilled through fruits and vegetables. Only those labored person whose muscular works are more than ordinary people may consume  extra salt because of sweating. Generally fat soluble and water soluble vitamins are found in our diet. We also require calcium, phosphorus, potassium, sodium, magnesium, in large amount and sulphur, chlorine, zinc, manganese, copper iodide fluoride, chromium in small quantity. Our body is unable to produce vitamins and minerals but can produce enzymes. Because every process or function in our body requires one or more enzyme to work like a catalyst.  As we grow old ;  the process of producing enzyme  decreases and it is the main cause of disease.


.....सही भोजन"

 यह मानव शरीर में एक प्रमुख स्थान रखता है। कहा जाता है कि 'जैसा आप खाते हैं वैसा ही बन जाते हैं'। भोजन की गुणवत्ता हमारे शारीरिक, मानसिक और आध्यात्मिक स्तर को प्रभावित करती है। स्प्राउट्स, सलाद, फल, जूस, ड्राई फ्रूट्स के रूप में अधिक से अधिक सात्विक आहार को आहार में शामिल करना चाहिए। ये विटामिन, खनिज और एंजाइम के महान स्रोत हैं। खाना पकाने से सभी खाद्य पदार्थों की पोषण गुणवत्ता नष्ट हो जाती है। चीनी और नमक को सीमित या बचा जाना चाहिए क्योंकि कच्चा आहार स्वाभाविक रूप से हमारी दैनिक आवश्यकता को पूरा करता है। ज्यादा चीनी के सेवन से हमारी बीमारियां और वजन बढ़ता है। हमें अपने आहार में प्रोटीन और वसा को बढ़ाना चाहिए। प्रोटीन शरीर को विकास, ऊर्जा, पुनर्निर्माण और गर्मी देता है। कम चीनी वाला आहार और उच्च प्रोटीन और वसा हमारी भूख और भोजन का सेवन कम कर देंगे। दालें, वनस्पति वसा, नट और बीज प्रोटीन के अच्छे स्रोत हैं। हमें शरीर के लिए ईंधन और ऊर्जा के रूप में कार्बोहाइड्रेट की आवश्यकता होती है लेकिन इसका अत्यधिक सेवन चयापचय क्रिया को कम करता है और मोटापा, हृदय रोग, कोलेस्ट्रॉल, दंत पट्टिका और गुहाओं का निर्माण करता है। सफेद आटा, सफेद पास्ता, सफेद चावल हमारे दैनिक आहार से बचना चाहिए। नमक खाने से हमारे खून में सोडियम की मात्रा भी बढ़ जाती है और किडनी की छानने की क्षमता कम हो जाती है। उच्च रक्तचाप, स्ट्रोक का खतरा, दिल की विफलता, ऑस्टियोपोरोसिस, सिरदर्द, अनिद्रा बहुत अधिक नमक सेवन का एकमात्र परिणाम है। हमारे आवश्यक नमक को फलों और सब्जियों के माध्यम से पूरा किया जा सकता है। केवल वे ही लेबोरेटरी व्यक्ति, जिनकी मांसपेशियों के काम आम लोगों से अधिक होते हैं, पसीने की वजह से अतिरिक्त नमक का सेवन कर सकते हैं। आमतौर पर वसा में घुलनशील और पानी में घुलनशील विटामिन हमारे आहार में पाए जाते हैं। हमें कैल्शियम, फास्फोरस, पोटेशियम, सोडियम, मैग्नीशियम, बड़ी मात्रा में और सल्फर, क्लोरीन, जस्ता, मैंगनीज, तांबा आयोडाइड फ्लोराइड, कम मात्रा में क्रोमियम की आवश्यकता होती है। हमारा शरीर विटामिन और खनिज का उत्पादन करने में असमर्थ है लेकिन एंजाइम का उत्पादन कर सकता है। क्योंकि हमारे शरीर में हर प्रक्रिया को उत्प्रेरक की तरह काम करने के लिए एक या अधिक एंजाइम की आवश्यकता होती है। जैसे-जैसे हम बूढ़े होते जाते हैं; एंजाइम के उत्पादन की प्रक्रिया कम हो जाती है और यह बीमारी का मुख्य कारण है।

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